Prenumerera
Prenumerera
förtal - erkänner
By Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73613911

KD på 4,6 procent i opinionsmätning: Huskonflikt med Esbjörn och eget festande när Ebba krävt hårdare restriktioner för andra är troliga orsaker

Kristdemokraternas nedåtgående trend håller i sig. I Novus senaste väljarundersökning får partiet 4,6 procent av väljarstödet. Såhär låga siffror har de inte uppvisat på 2,5 år, menar SVT.

– De är ett av de partier som riskerar att åka ut om det var val i dag, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till SVT.

KD fick 6,3 procent av väljarstödet vid valet 2018. Siffrorna har hållit i sig ett tag men har det senaste halvåret dalat rejält. Partiet har sjunkit med 0,8 procent ifrån Novus senaste undersökning i december.

– De sällar sig till L och MP och är just nu ett av de partier som riskerar att åka ut om det var val i dag, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till SVT.

Flera andra opinionsinstitut har sett samma nedåtgående trend för partiet och detta tyder på att denna undersökning väl speglar verkligheten.

2020 har varit ett år med negativ publicitet för KD. Ebbas huskonflikt med pensionären Esbjörn och hennes festande, trots att hon krävt hårdare restriktioner för medborgarna, är troliga orsaker till varför partiet tappar förtroende.

Även Liberalerna gör bottennotering, långt under riksdagsspärren, i denna undersökning. De hamnade på 2,6 procent, enligt SVT.

SD och S går framåt i Novus undersökning. Förändringarna är dock inom den statistiska felmarginalen och dessutom inte entydiga hos övriga undersökningar vilka genomförts den senaste tiden.