Prenumerera
Prenumerera
Av Cheongwadae / Blue House - http://www.president.go.kr/img_KR/2018/04/2018042706.jpg, KOGL Type 1, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69950427

Nordkorea hotar med utökat kärnvapensprogram

Under ett 9 timmar långt tal på en partikongress presenterade Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, planer på att utvidga landets kärnvapenprogram. Diktatorn poängterade att landets ”största fiende” är USA, oavsett vem som styr i Washington, rapporterar Svenska Dagbladet.

Talet hölls vid Arbetarpartiets kongress som bedöms vara dess högsta beslutade organ. Det var 5 år sedan ett sådan kongress hölls ocg få detaljer om partiets inre angelägenheter läcker ut till omvärlden. Flera högteknologiska vapensystem ska dock utvecklas enligt diktatorn. Detta kommer att grusa de förhoppningar som världen haft de senaste åren om att Nordkoreas och omvärldens, och i synnerhet USA:s relationer ska kunna stabiliseras.

– Nyckeln till nya relationer mellan Nordkorea och USA är att USA slutar med sin fientliga politik mot Pyongyang, ska Kim Jong-Un nu ha sagt enligt den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA, enligt Svenska Dagbladet.

Därmed är det troligt att USA och Nordkoreas relationer från och med nu enbart förvärras. Det har gått över 70 år sedan Nord – och Sydkorea åtskildes. För ett drygt decennium sedan skrev formellt fredsavtalet på för den 54 år gamla vapenstilleståndet, för ett krig som då formellt avslutades 2007, i och med avtalet. Sedan dess har det funnits tecken på att det kommunistiska Nordkorea och den moderna Sydkorea skulle kunna närma sig varandra. I och med denna partikongress blir sådana förhoppningar allt mer långsökta.

Den sydkoreanska regeringen bedömde 2018 att dess grannland hade närapå 60 kärnvapen.