Prenumerera
Prenumerera
© Lena Leusch

Manifestation mot pandemilagen på Odenplan

Mitt på dagen, under lördagen, samlades ett 100-tal personer på Odenplan i Stockholm för en manifestation mot den pandemilag som träder i kraft idag. Folkmassande började tillta vid lunchtid. Slagverk hördes och allt fler personer tog ton för att uppmärksamma sammankomstens syfte. Polisen var på plats och förde initialt en lugn och sansad dialog med demonstranterna.

© Lena Leusch

Skyltar hade ställts upp runtom torget. På en av dem stod, ”Pandemilagar är diktatur”. En man läste upp en dikt och en ansamling människor flockades runtom honom. Men strax därpå greps han av polisen och detta blev startskottet på en folkskingringsauktion. Flera av demonstranterna greps av en ordningsmakt som blev allt mer våldsam. En man knuffades till och med i ryggen av en polisman när mannen ifråga var på väg att lämna området.

Pandemilagen godkänndes av riksdagen i fredag. Den ger regeringen egenmäktig befogenhet att stänga ner affärsverksamheter utan tydlig kompensation till ägaren. Därpå kommer privatpersoner kunna bötfällas för överträdelser av restriktioner som regeringen godtyckligt fastställer. Alla dessa ökade befogenheter som den exekutiva makten får behöver inte prövas av riksdagen på regelbunden basis. Den svenska parlamentarismen har således satts ur spel och demokratin har tagit ett kraftigt kliv bakåt i Sverige.