Prenumerera
Prenumerera
Av Romanist - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61721154

Pandemilag har klubbats igenom i riksdagen – I kontrast mot grundlagens andemening

Riksdagen klubbade idag igenom en pandemilag som ger Stefan Löfven makten att inskränka medborgarnas och företagens fri och rättigheter i skarp kontrast till grundlagens andemening. En del av de befogenheter som regeringen nu får som verktyg kommer inte ens granskas av riksdagen.
Svensk rättstradition har en lång historia av skydd för bland annat friheter, med härstaming ifrån Magnus Ladulås fridslagar på 1200-talet. Denna tradition är nu bruten.

 

Pandemilagen har fått öknamnet ”diktaturlag” i sociala medier. I sammanfattande ordalag innebär den nya lagen att regeringen får kraftigt ökade befogenheter att stänga ner samhällslivet för att skydda mot ett virus som i värsta fall är en något kraftigare influensa.

Regeringen kan till och med helt stänga ner verksamheter såsom, gym, köpcenter utifrån godtyckliga regler som inte ens först kommer gå igenom riksdagen.

Enligt SVT kommer gym, biografer, teatrar, butiker, köpcentrum, djurparker, museer och kollektivtrafik osv innefattas av denna nya lag. Tidigare har råden i grund och botten varit rekommendationer. Numera kommer även privatpersoner kunna bötfällas för överträdelser, skriver Ekot.

Den nya lagen träder i kraft nu på söndag.

Svenska Morgonbladet har av riksdagen begärt ut en lista över den riksdagsledamöter som röstat ja till lagen. Listan kommer att publiceras inom kort.