Prenumerera
Prenumerera
oxhagen - kalmar - skottlossning

Männen som våldtog två pojkar på en kyrkogård har dömts – relativt korta straff i relation till i Storbritannien och USA

De två männen på 18 och 21 år som åtalades för bland annat våldtäkten på kyrkogården i Solna har blivit dömda till fängelsestraff. De dömdes till 9 respektive 5, 5 års fängelse för den tortyrliknande misshandeln och våldtäkten. De dömdes även för människorov, och övergrepp i rättssak, enligt Dagens Juridik.

Den tortyrliknande misshandel som även innefattande våldtäkt genomfördes mot två yngre pojkar i somras på kyrkogården i Stockholmsförorten Solna. De två unga pojkarna tackade nej till att köpa droger ifrån den två dömda männen vilket resulterade i misshandel som sedan ledde till våldtäkten. De unga killarna blev även knivhuggna och nertvingade i gropar. Därpå blev de slagna med en spade. De lyckade slutligen fly när en bil körde förbi. De båda männen, 18 och 21 år, nekar till samtliga anklagelser, enligt Dagens Juridik.

Ur ett internationellt perspektiv får dessa män förhållandevis korta straff för de grova brotten. I Storbritannien, enligt Crown Prosecution Service, kan våldtäkt ge upp till livstids fängelse, en strafflängd som inte ens finns med på straffskalan i Sverige för våldtäkt.

Även ett så pass allvarligt brott som grov våldtäkt mot barn ger i Sverige ett maxstraff på 10 år. I USA ger också de flesta våldtäkter av normalgraden betydligt högre straff en detta maxstraff i  Sverige.