Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 3.0 Stan Shebs, Modell av MS Estonia i Tallinns marinmuseum.

Estoniakatastrofen: Riksåklagaren överväger att åtala tidigare ministrar

Riksåklagaren vänder sig nu till konstitutionsutskottet för att få godkännande för att åtala mot Carl Bildt, Ingvar Carlsson occh Mona Sahlin för gärningar i samband med Estonias förlisning 1994, rapporterar Ekot.

”Efter genomgång av sökandenas skrivelser, ovan angivna beslut samt delar av Estonia dokumentären bedömer jag att frågan om förundersökningen ska återupptas ska prövas på den första rättsliga nivån”, står det i den ansökan som riksåklagaren inlämnat.

Hela den nerlagda utredningsprocess återupplivades efter att anhöriga sett Henrik Evertssons dokumentär som belyser mystiska faktum runtom katastrofen.

Riksåklagaren behöver emellertid stöd i konstitutionsutskottet för att kunna väcka åtal mot tidigare ministrar. I Sverige är är huvudregeln att avgångna ministrar skyddas ifrån brottsåtal beträffande brott mot det egna folket om in KU godkänner det först. Därefter kan åtals väckas i Högsta domstolen.

Den svenska staten tycks fortfarande mörkar märkliga omständigheter kring Estoniakatastrofen. Hålet på fartygets skrov kan mycket väl höra samman med dess förlisning och detta har helt bortförklarats av myndigheter, nu och under alla år. Flera personer rapporterades som överlevande direkt efter förlisningen med försvann sedan ifrån listorna. Flera anhöriga tror därmed att brott i syfte at mörklägga händelsen kan ha förekommit, enligt Svenska YLE.

AMR-7940-20 rendenummer hos Åklagarmyndigheten

 

F