Prenumerera
Prenumerera
© Stefan Sahlin

Krögaren Stefan Sahlin: Kritisk mot regeringens hantering av krognäringen under ”pandemin”

Stefan Sahlin har en mångårig bakgrund som krögare. Idag är han aktiv i Stockholm och han kunde med stolthet säga att han hade ett trettiotal heltidsanställda i sina restaurangverksamheter i Stockholm fram tills coronahysterin slog till. Det är framförallt krognäringen och nöjesnäringen därinom som varit Stefan forte under sitt liv som entreprenör. Idag är han huvudsakligen krögare.

Han berättar hur restaurangbranschen är ett nav i så mycket annat när Svenska Morgonbladet ringer upp honom veckorna innan jul.

”Restaurangsektorn försörjer indirekt så pass mycket andra sektorer. Krögarna är blodflödet i servicesektorn och dess leverantörer”. Stefan talar om alla – fastighetsägare, evenemangssektorn, städföretag och den stora mängd anställda – som branschen ger liv åt.

En restaurangägare befinner sig i en lågmarginalsbransch och det har tagit Stefan en livstid att bygga upp den verksamhet han idag driver. ”Det är en mardröm. En stress och en press, och sömnlösa nätter” säger han därpå…”Vi vet inte vart som händer.”

Coronapandemin

Stefan känner sig djupt drabbad av hur politikerna hanterat Coronasituationen. Statsministern levererade en ”dödsstöt” när alkoholservering till senast kl 22:00 fastställdes i november, menar han. Det hade varit bättre att stänga ner hela sektorn och kompetenser alla inblandade parter tills smittan helt varit under kontroll. Det många glömmer, berättar Stefan, är att sektorn ”blödigt i 6 månader redan” då restriktioner och framförallt en retorik ifrån politiker och media gör att folk inte vågar gå på restaurang i samma utsträckning som innan.

Stefan säger att max 8 personer vid bordet och ”handsprit så vi kan bada i det” borde räcka. ”Det är inte här den värsta smittkällan kan vara”, enligt honom. Troligtvis är det värre i offentlighetens egna kollektivtrafik. Men kring denna verksamhet finns inga restriktioner. Stefan har en känsla av att den sittande regeringen verkligen vill bestraffa krognäringen alldeles extra och att Coronasituationen nu ger dem den möjligheten.

De åtgärder som finansminister Magdalena Andersson lanserat handlar snarar om framskjutna skatter och är egentligen föga värda menar Stefan, i och med att krisen redan skapat skuldberg i verksamheterna. Framskjutna skatteutgifter blir bara en personlig skuld om bolaget går i konkurs och han har svårt att tro att flertalet företagare nyttjar denna lösning.

Ett par punkter som han och många andra vi pratat med i krogsektorn anser att regeringen borde ha gjort istället

 

Covid-19 måste sättas i perspektiv

”Det är klart att jag vill hjälpa till att begränsa smittan” säger Stefan till oss med stor entusiasm. Men samtidigt lär vi inse att detta inte är en stor pandemi. 14 000 barn dör per dag i tredje världen och aldrig blir det stora rubriker om detta. Därpå dör än fler barn på grunda av ytterligare fattigdom som ett resultat av den ekonomiska depression som dessa restriktioner världen över medför.

Massmedia behöver dessutom fokusera på alla som faktisk är frisk, blir frisk och alla som blivit smittade utan några omfattande symptom. I det stora hela mår folk bra och media sänder ut en annan bild som gör att allmänheten känner rädsla och stannar hemma.

 

Möjligheten att starta igen

”Om allting släpper i sommar går det väl…” bedömer Stefan med en misströstan i rösten.  Men precis som många andra krögare är Stefan kraftigt skuldsatt i och med krisen. Summorna är på miljonbeloppet och det handlar om både eftersläpande hyror och skatter. Han har tappat 5 miljoner i omsättning och är minus 1 miljon i sitt resultat. En lejonpart av personalen har fått gå.

Situation kommer vara tuff att vända och han känner att fler personer borde ha varit faktakritiska istället för att gett media en sådan makt över hela situationen.

”Folk måste börja leva igen.” säger Stefan distinkt. För i det stora hela är läget bättre i Sverige än i många andra länder. Det som emellertid förargar honom är hur vi trots högt skattetryck inte har en vård som varit förbered. Många som plötsligt blev arbetslösa borde ha fortbildats in i vården för att avlasta bättre.

Han känner att mycket är rörigt just nu men en sak vet han klart och tydligt. Han kommer att 2022 röstat bort regeringen Löfven för allt de ha gjort mot honom och hans anställda.

 Veckan efter att vi pratade med Stefan Sahlin höll regeringen presskonferens och aviserade än striktare åtgärder mot bland annat restauranger men även andra affärsverksamheter. Numera får de inte säljare alkohol efter klockan 20:00. Nya besked kring detta förväntas komma i mittan av januari. Regeringen har trots detta inte erbjudit mer riktade stöd till landets krögare.