Prenumerera
Prenumerera
By User Tubaist on sv.wikipedia - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1066958

Ringhals första reaktor stängs för evigt idag

Energibristen har varit på tapeten i den svenska debatten de senaste åren. Senaste för ett par veckor sedan rapporterade di.se att den stundande el-krisen kan tvinga industriföretag att förflytta sin verksamhet till utlandet.

”Vi är väldigt oroade och frustrerade över utvecklingen på elmarknaden som börjar bli akut. Utvecklingen med enorma prisfluktuationer och risk för rena bristsituationer är ohållbar för oss och andra inom industrin som är helt beroende av en säker elförsörjning och internationellt konkurrenskraftiga priser”, säger Anders Fröberg, vd Borealis Sverige AB. Borealis har ca 1000 anställda i Sverige och precis som andra industriföretag är de beroende av en god elförsörjning och överväger att styra framtida investering till utlandet, enligt DI.se .

Trots denna utveckling stänger Ringhals sin förstas reaktor för evigt idag, en reaktor som producerat en strömmängd för att försörja hela Göteborg, enligt SVT.

I södra Sverige föreligger elbrist och 2027 kan elöverskotten ifrån Norr Norrland vara slut, menar SVT. Efter denna nedstigning har bara ringhals kvar 2 av 4 reaktorer som aktiva. När alla fyra var aktiva producerade Ringhals el åt 20 % av Sveriges elnät. Denna siffra är nu nere på 12 procent enligt SVT.

– Det är inte roligt. Det känns tungt. Det har varit en lång process att acceptera att det är den här vägen vi ska gå, säger Annika Ljungberg, anställd på Ringhals, till SVT.

Men ifrån miljöpartiets håll hörs glädjerop idag.

”Idag är en bra dag för idag stänger ytterligare en kärnkraftsreaktor! Ringhals 1 kommer aldrig öppnas igen. Farlig kraftproduktion ut, vind och sol in!”, skriver Miljöpartiets klimat- och energipolitisk talesman Lorentz Tovatt på Twitter.