Prenumerera
Prenumerera
Av Krister Berg - Akva Pite älvdal AB, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8738204

Migrationsverket betalade miljonfakturor för ett tomt havsbad i Piteå

I samband med den stora invandringen 2015 skrev man på ett avtal som gick ut på att Pite havsbad i Piteå skulle bli ett integrationscenter med utbildning, restauranger och aktiviteter för uppemot 2 000 asylsökande. SVT har nu följt upp det och de senaste åren har snittet legat på runt 660 boende – långt under det som nämndes i hyresavtalet. Man har alltså gått och betalat för hundratals tomma platser under flera års tid. Viktiga kostnader kontrollerades aldrig och Migrationsverket skrev avtal med ett bolag som inte ägde fastigheten.
Något integrationscenter blev det inte heller men kvar är hyran på 60 miljoner om året.
När man presenterade avtalet så sas det att hyreskostnaden skulle ligga på 240 miljoner över en fyra års period vilket inte stämmer utan det har passerat en kvarts miljard. Redan 2018 började Migrationsverket ifrågasätta miljonfakturor från Pite havsbad och enligt Willis Åberg på Migrationsverket är detta alldeles för dyrt varpå han menar att det inte blev mycket av projektet som nu tickar pengar.
Huvudägaren Tobias Lindfors ställer – självklart – inte upp på någon intervju utan ekonomichefen Anna Wallin kommenterar istället via mejl att det är Migrationsverket som ansvarar för verksamheten.
Skribent Jack Nilsson