Prenumerera
Prenumerera
By Photo by Antti Havukainen - Photo by Antti Havukainen, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=623563

Viking Line släppte inte ombord Romer på kryssning – ansåg att det fanns risk för våld

Två kvinnor nekades att kliva ombord på en Viking Line kryssning för att de var romer. Rederiet hade fått tips om att en våldsam uppgörelse mellan romer var på gång på fartyget som skulle gå ifrån Stockholm till Åbo. Därav togs det beslut om att inte släppa ombord romer, enligt Aftonbladet.

Damerna stoppades av en vakt som enligt ett vittne ska ha sagt att ”romer inte fick följa med båten eftersom det fanns ett hot”. Detta ser Diskrimineringsombudsmannen som en diskriminerande handling. Då just dessa kvinnor inte namngivits i tipset till rederiet skulle de ha sets som vilka passagerare som helst enligt DO, skriver Aftonbladet.

– Vi har förståelse för att bolaget befann sig i en svår situation mot bakgrund av de uppgifter man fått. Men det gör inte att bolaget hade rätt att avvisa alla som man uppfattade vara romer. Vi välkomnar att bolaget nu erkänner att det var fråga om diskriminering och att man gör rätt för sig i förhållande till kvinnorna, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, till Aftonbladet.

Kvinnorna får nu 25 000 kr var i kompensation ifrån rederiet efter en överenskommelse via DO.