Prenumerera
Prenumerera

Lockdownkritisk journalist i Kina får 4 års fängelse

Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan kommer få påföljden 4 års fängelse för den rapportering hon gjorde ifrån den Corona drabbade staden Wuhan.

Hon resta till staden i februari 2020 och skildrade bland annat den rådande situation på sociala medier. Hon skrev dessutom regimkritiska artiklar där hon kraftigt ifrågasatte den 76 dagar långa och strikta nedstägningen av Wuhan. Hon kallade detta för en ”stor kräkning av mänskliga rättigheter”, rapporterar BBC.

Hennes advokat uppger att hon greps i maj med anklagelsen att hon ”startat bråk och framkalla problem”. Detta är en vanlig brottsrubricering för personer som blir obekväma för regimen.

Den 37 åriga journalisten fick en kort domstolsförhandling Shanghai häromveckan. Kort därefter kom domen.

Det finns ingen fri media i Kina och nu vill regimen sätta åt de aktivister som försöker rapportera en nyanserad av kring landets många problem. Zhang Zhan blev varnad redan i februari när hon började sända live ifrån stadens lockdown, rapporterar BBC.