Prenumerera
Prenumerera

Igår dog George Blake – född George Behar – spionen med judisk egyptisk härkomst som svek Storbritannien

George Blake föddes som George Behar. Han hade ursprungligen ingen koppling till Storbritannien. Han föddes av en nederländsk mor i Rotterdam år 1922. Fader var jude och ursprungligen medborgare i osmanska riket. Från och med tonåren bodde George med kommunistiska släktingar i Egypten som förmodligen påverkade hans ideologiska lojalitet vid tidig ålder. Farbrodern som var det egyptiska hushållets överhuvud var KGB-agent. När Blake återvände till Nederländerna var han övertygad kommunist.

Konflikterna med Tyskland under kriget var oundvikliga och som motståndskämpe flydde han 1943 till Storbritannien klädd som munk. Han bytte omgående sitt namn till Blake men som vi snart ska förstå förändrar inte ett namnbyte vem en person egentligen är. Naivt nog gav britterna honom offentliga anställning inom en enhet som saboterade för fienden under kriget.

Den unge Blake förälskade sig inom kort i en Iris Peake. Denna överklassdam jobbade som sekreterare hos landets militära underrättelsetjänst, Military Intelligence Section 6, mer kända som MI6. Paret planerade att gifta sig men hennes överklassfamilj accepterade inte hans bakgrund. Det var troligtvis nu han bestämde sig för att hämnas på Storbr-

När George Blake återvände till Storbritannien ifrån Korea 1953, efter fångenskapen.

itannien.

Under Koreakriget skickades han av MI6 till Seol för att inhämta information om de kommunistiska regimerna i regionen, däribland Kina. Han tillfångatogs dock av den koreanska folkarmén (framtida Nordkoreanska armén), och åren i fångenskap återaktiverade hans kommunistiska ådra. Det är emellertid troligt att George, på grund av inställt äktenskap, gjorde upp med ”Nordkoreanerna” från första stund, kanske till och med innan fångenskapen.

Efter frigivningen tog han åter tjänst hos MI6 och 1955 skickades han till Berlin för att värva sovjetiska dubbelagenter. Hans kommunistiska bakgrund gjorde honom till en perfekt kandidat till uppdraget. Blake fick MI6 till att tro att informationen läckte ifrån Sovjet till Storbritannien men i verkligheten skedde det åt andra hållet.

Han avslöjades 1959 när en Sovjetiska avhoppare vittnade mot honom och Blake dömdes därpå till 42 års fängelse – enligt vissa ett straff som symboliserade 1 år för varje brittisk agent han fick dödad. 1968 lyckas han fly ifrån fängelset med hjälp av kärnvapenaktivister och småkriminella ifrån Irland. Blake håller sig gömd ett tag i land men flyr slutligen till Sovjetunionen via Östtyskland.

Igår avled landsförrädaren

Igår dog George Behar, 98 år gammal i Ryssland.

Dödsbudet kom från den statliga ryska nyhetsbyrån Ria som hänvisade till underrättelsetjänsten SVR, som sköter allt ryskt spioneri utomlands.

”Vi har tunga nyheter – den legendariske George Blake har gått bort” var deras exakta ord enligt Svenska Dagbladet.

Blake fann sig till rätta i Sovjetunionen där han gifta om sig och följaktligen fick han en son. Han tilldelades en överstelöjtnants grad från KGB, sedermera FSB. Enligt somliga utsagor blev alkoholdrickandet en av hans största intressen i och med sitt nya medborgarskap, skriver SvD.

Hans tro på socialismen var solid menade han själv och kallades Georgij Ivanovitj i det nya hemlandet.

Härav måste samtliga länder i västvärlden förstå att en persons lojalitet skapas vid tidig ålder. Ett namnbyte, eller en konverterad religion, säger väldigt lite om vart vi egentligen har personen.

– Kanske är det här slutet på mitt liv, men det är inte slutet på den väg som mänskligheten måste resa för att nå idealen i ett socialistiskt samhälle, sade han i rysk tv 2017, skildrar SvD.