Prenumerera
Prenumerera
Bilden faller under Public domain

Polisens It-brottsenhet inleder samarbete med snapchat

Snapchat har visat sig vara en plattform som frekvent används för sexövergrepp mot barn. Detta har framkommit efter en SvD granskning av chattplattformer. Som ett svar på granskningen inleder nu snapchatt ett samarbete med polisen. Ambitionen är att mer övergrepp ska kunna förhindras och upptäckas, skriver SvD.

På samma gång poängterar polisen att de har svårt att skyndsamt få ut grundläggande kontoinformation om misstänkta förövare via plattformen.

– Som läget är nu finns ingen etablerad kontakt med Snapchat. Vi får gå den långa vägen via amerikanskt rättsväsende för att få information. I stället för några veckor tar det ofta över sex månader, sa utredaren Andreas Grym till SvD.

Detta kan innebära att teleoperatörerna hunnit radera uppgifter om IP-nummer och därmed går en hel del bevisföring förlorad. Aktiva förövare kan således undkomma lagen. Polisen har på centranivå i Sverige samarbeten med Facebook, Microsoft och Google så att poliser ifrån hela landet snabbt via en nationell enhet kan få ut uppgifter ifrån plattformarna. Snapchat har emellertid inte ingått i detta samarbete.

Snappchef medger nu att de förbereder sig för att ingå samarbete med polisen men vägrar kommentera detta mer ingående. Ifrån polisens håll ser man positivt på situationen.

På en nationell enhet mot IT-brott säger gruppchefen att samarbetet visserligen inte helt är formaliserat än men ser ändå tydliga fördelar redan.

– Det sänder dock tydliga signaler till gärningspersonerna att Snapchat inte längre är en plattform där man kommer undan med att begå sexualbrott mot barn, säger Susanne Wide till SvD.