Prenumerera
Prenumerera
Av Lomita - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27834908

Grov skadegörelse på kyrkogård i Malmö

Omfattande trädskadegörelse ar skett på Gamla kyrkogården i Malmö. Mer än 30 träd har vandaliserats. skriver Sydsvenskan. Liknande skadegörelse har förekommit i stadens parker. Gärningsmännen har skurit bort stora delar av barken på trädens stammar. Sedan i november har träd i stadens parker utsatts för samma behandling.

Händelserna är emellertid inte prioriterade hos polisen. enligt deras presstalespersonen Rickard Lundqvist tll TT. Brotten ligger lågt ner på straffskalan och det hade inte varit försvarbart enligt myndigheten att lägga extra resurser på att förebygga dem. Kostnaden blir dock kännbar för stadens medborgare då varje träd kostar minst 20 000 kr att ersätta, enligt SVT.

– Att medvetet ha som mål att gå runt och skada träd är minst sagt anmärkningsvärt. Det finns absolut inget att vinna på en sådan handling; tvärtom gör man både sig själv och alla andra en otjänst, säger Mattias Thelander, landskapsingenjör på fastighets- och gatukontoret, i ett pressmeddelande.

Kyrkogården anlades 1820 och är kulturminnesmärkt.