Prenumerera
Prenumerera
På bilden ser vi föreningens grundare Roger Ranta

Förening ordnar julbord för hemlösa i Väsby – utan kommunalt stöd

I fredags genomförde föreningen HUUV, Hemlösa och utsatta i Upplands Väsby, ett julbord för lokalsamhällets mest utsatta.

Föreningen har funnits i drygt ett år och är en avknoppning ifrån den verksamhet som pingstkyrkan i Upplands Väsby tidigare drev. Föreningen grundades av Roger Ranta och eftermiddagens julbord organiserades av Roger och hans syster.

Vid 12 tiden började de plocka fram den väl beredda mat som för många av julbordsbesökarna blir den enda julstämning de får uppleva i år. En del av dem har inte ens ett permanent tak över sina huvuden medan andra snarare lever ett liv med psykisk ohälsa utan att få den hjälp som erfordras.

HUUV:s lokal ligger några stenkast ifrån Väsby centrum. Under det senaste året har man här erbjudit de utsatta en varm plats att komma till, för en bit mat och gemenskap. De har hållit öppet 2 timmar per dag det senaste året.

Verksamheter lägger ner

Tyvärr driver Roger HUUV helt ideellt och utan stöd från kommunen är det inte långsiktigt hållbart. Han har fått hjulen att snurra tack vara donationer ifrån civilsamhället. Ica, Hemköp och Coop har bland annat ställt upp med kaffe och hygienartiklar medan kommunens olika restauranger bidragit med mat, en vecka var åt gången. Men utan en riktig anställning har inte Roger längre tid att driva föreningen på denna regelbundna basis och verksamheten kommer efter jul behöva lägga på is.

Mario njuter av en kopp kaffe efter julbordet som besöktes av ett 50-tal människor.

Svenska Morgonbladet möter Mario på plats vars efternamn vi håller hemligt. Han berättar om hur den regelbundna fristaden här varit ett glädjeämne i hans liv.

Att få komma till lokalen och få sig en bit mat och gemenskap har varit avgörande för den lilla livskvalité som han har. Att detta nu försvinner är trist, menar han, och Mario tycker det är ”bedrövligt” att kommunen inte backar upp Roger som kämpar för att verksamheten ska kunna fortleva.

 

Vill du också vara med och bidrag och stötta upp som företagare eller privatperson med autogiro ring gärna Roger på tfn 0762-757779. Eller sätt bara in enligt nedan.

Swish: 123 661 95 71

Bankgironummer: 5490-0303

Organisationsnummer till HUUV: 802530-0578

Mail: HUUV.vasby@outlook.com