Prenumerera
Prenumerera
Bilden faller under Public Domain

Israelisk spyware användes för att hacka Al Jazeeras anställda – enligt Kanada

De privata mobiltelefonerna av 36 Al Jazeera journalister har blivit hackade av israelisk teknik som härrör ifrån den israeliska gruppen NSO. Enlig den kanadensiska regeringens forskningslabb är det regeringskällor som ligger bakom hackerattan.

Det hela ska ha pågått under en längre tid. Rapporten släpptes igår av Citizen Lab, en cybersäkerhetsavdelning med forskningsinriktning vid Torontos Universitet. Enligt rapporten ska telefoner från allt ifrån journalister till högre chefer i den Quatar baserademediekoncernen ha blivit hackade.

Rapporten poängterar visserligen att attacken härrör är ifrån Saudiarabien och Arab Emiraten. Men det är med hjälp av israelisk utrustning som hela intrånget genomfördes. Tekniken ska tydligen vara högst avancerade och svåra att upptäcka.

Spioneriet hade kunde ha fått pågå ett bra tag om inte en reporter, Tamar Almisshal, flaggat för problem som liknande dataintrång. Djupare undersökning gjorts då och spår av spionprogram kunde hittas. Därmed upptäcktes ingrepp i Tamars telefon från i juli och augusti, enligt RT.