Prenumerera
Prenumerera
Av Mippzon - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22591184

Regeringens krav om att stoppa mellandagsrean saknar stöd i lag

I fredags kom regeringen med nya förslag på restriktioner. Butiker skulle införa maxgränser på antal besökare och mellandagsrea skulle inte få förekomma för att undvika trängsel, menade bland annat statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndigheten.

Men myndigheterna har i praktiken inte satt några maxtak och branschen i sig kommer inte införa reaförbud. På Geskås i Ullared sänktes redan besökartaket ifrån 8000 personer till 2000 personer i våras. De har inga planer på att höja maxtaket för tillfället men tycker att de nya restriktionerna är besynnerliga, säger VD Boris Lennerhov, enligt SVT.

– Det är de mest otydliga instruktioner jag skådat. Man sa varken hur eller vad vi ska göra, säger han till SVT.

Branschorganisationen Svensk Handel skriver dessutom på sin hemsida att ”Det finns ingen risk för sanktioner för de företag som har mellandagsrea” skriver organisationen. De markerar för alla butiksägare att det som lyftes fram på regeringens presskonferens är allmänna råd ifrån folkhälsomyndigheten och i grunden inte sanktioneras i nya lagar av Sveriges Riksdags.

Sanktionerna som finns gällande alkoholförsäljningstider på restauranger bygger på justeringar och anpassningar i den befintliga alkohollagen, där sanktionsmöjligheter redan finns. Men beträffande butikens reahantering finns inget lagrum att åberopa. Regeringens krav är tomma ord tills riksdagens skapar ny lagstiftning som berör området.

Regeringen har inte gått ut och ifrågasatt branschorganisationens uttlande.

SVT:s granskning har visat att Svenska köpcenter inte infört maxtak för sina butiker eller krävt reaförbud.

Det finns inget stöd i rådande lagstiftning och om inte köpcentren införhandlat denna befogenhet i hyresavtalet med butikerna finns det ingenting de kan göra.

– Det är upp till butikerna själva att bestämma om rean. Vi har förmedlat vidare regeringens nya restriktioner, men vi kan inte bestämma hur butikerna ska agera, säger Ulrika Carlsson, vd för köpcentrumet Nordstan, till SVT.

Mall och Scandinavia och AMF fastigheter, som äger flera köpcentrum i Stockholm, har emellertid valt att införa ett maximalt besökarantal för hela köpcentret, för att tillgodose regeringens krav.