Prenumerera
Prenumerera
Av Björn Söderqvist - Graduation day in Helsingborg, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2285129

Coronarestriktioner för 2021 års studentfirande och högstadieskolor som stänger ner

Förra årets förbud mot studentflak skulle ha varit en tillfällig åtgärd. Men nu har regeringen bestämt sig för att förlänga beslutet så att förbudet även gäller inför årets studentfirande, skriver Transportstyrelsen på sin hemsida.

Grundbeslutet togs i maj 2020 och förbudet gäller även kring att delta i karnevalståg. Beslutet togs utifrån de rekommendationer som folkhälsomyndigheten lagt fram, menar Transportstyrelsen i sin skrivelse. Det beslut som nu finns gäller fram tills den 30 juni 2021. Transportstyrelsen förlänger tidigare beslut i 6 månader.

– Vi förlänger föreskriften i sex månader, men vi kan upphäva den tidigare eller förlänga den ytterligare om läget förändras, säger Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen.

Coronahysterins slår hårt mot skolvärlden och våra ungdomar. Enlig Expressen kommer skolorna i Stockholm övergå till distans. Det samma sker på många håll i Skåne, enligt SVT. Detta bara ett axplock av alla nedstägningar av högstadieskolor.

Risken är att elever i den ålder, 12-16, är för ung, med för låg självdisciplin, för att hantera distansundervisningen och restriktionerna kan därmed drabba studieresultaten för en grupp som redan är socioekonomiskt utsatt.

Även vårens högskoleprov ställs in, rapporterar SVT.