Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39131293

Feministen Cissi Wallin riskerar fängelse för nya förtalsbrott

Under meeto-rörelsen 2017 anklagade Cissi Wallin den tidigare Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Hennes anklagelser visade sig vara helt grundlösa. Brottsutredningen mot Virtanen lades därpå ner. Däremot blev Cissi Wallin dömd för grovt förtal med påföljden böter och villkorlig dom i januari 2019, för de anklagelser hon riktat mot tidigare kollegan. Cissi Wallin är själv debattör och skribent.

Wallin har emellertid släppt en bok i somras som nu utredas av justitiekansler. Det är möjligt att hon gjort sig skyldig till att förtal igen i boken enligt myndigheten, enligt ett DN avslöjande.

Det finns skäl att anta att ”tryckfrihetsbrottet grovt förtal har begåtts genom den anmälda skriften”, menar JK.

Cissi Wallin försvar sig med att hon utelämnat Virtanens namn i boken och bara pratade generellt om händelsen.

– Det finns inget värde för mig i att droppa namn, inte hans heller. Det är redan gjort. Nu ville jag berätta den större historien, sa Cissi Wallin i samband med att boken gavs ut, säger Wallin, enligt Stoppa pressarna.

Justitiekanslern har emellertid valt att inleda förundersökning. Det är troligt att de ser våldtäktsanklagelse i en bok ändå kommer kopplas till Virtanen. Om Svea hovrätt gör samma bedömning är risken stor att Cissi Wallin döms till fängelse.