Prenumerera
Prenumerera
By SELF Magazine - Young girl about to receive a vaccine in her upper arm, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81631650

Läkemedelsbolag vill ha ansvarsfrihet för coronavaccin

Var tredje svensk är skeptisk mot Corona vaccinationen som vår regering förbereder folket för. Vaccinet har tagits fram på mindre än 18 månader och aldrig någonsin har ett vaccin tagits fram så fort för människor. Just på grund av denna korta tidsfrist kräver nu läkemedelsbolagen att de får ansvarsfrihet ifrån eventuella biverkningar samtidigt som de ska få tjäna pengar på att sälja vacciner till flertalet länder.

När företaget Modern Inc testade vaccinet drabbades 8 procent av deltagarna, 4 av 45 personer, för grad 3-händelser. Det innebär att de drabbades av bieffekter som är att betraktas som allvarligt. Visserligen inte allvarliga såsom livshotade men för att bieffekterna haft omfattande medicinsk påverkan. 3 av försökspersonerna fick biverkningar som påverkade hela kroppen, rapporterar Dagensarena.

Modern Inc testar nu medicinen i fas 3-studier, på tiotusentals människor. De har dock valt att inte testa höga doser på grund av dåliga erfarenheter ifrån tidiga resultaten.

Ett annat bekymmer lyfts fram av Mats Lundström, docent i naturvetenskapernas didaktik vid Malmö Universitet. Narkolepsin som blev ett resultat efter vaccinet för svininfluensa 2009–2010, uppkommer långt efter vaccinationen. Han ser en liknande risk med detta snabbt framtagna medicin, skriver Dagensarena.

– Den stora svårigheten är ju att vissa biverkningar inte uppstår direkt, studierna måste alltså få ta tid. Tempot är ju oerhört högt, vanligtvis tar kliniska studier lång tid, men nu kortas tiden ned. Svårt att veta hur det påverkar, säger han till Dagensarena.

Till Svenska Dagbladet säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef på Astra Zeneca, att det har varit ett kolossalt tempo när mål ska mötas och avtal ska signeras med nationer, forskningslaboratorium och vaccinorganisationer.

Representant Ruud Dobber ifrån AstraZeneca säger dessutom till Reuters att situationen är unik. Företaget vill därmed inte ta ansvar för vaccinets långsiktiga bieffekter. AstraZeneca har fått ansvarsfrihet i de flesta länder som de säljer vaccinet till.

– I de kontrakt vi har tecknat ber vi om en skadeförsäkring. För de flesta länder är det en acceptabel risk att ta för att det ligger i nationens intresse, säger Dobber och tillägger att säkerhet och ett godkännande är en av företagets största prioriteringar, enligt Reuters.

Till Reuters säger dessutom läkemedelsbolaget Pfizer att de hoppas att avtalen som AstraZeneca signerat borde ses som blåkopia för andra vaccinproducerande förtag i detta läge.

Konceptet ansvarsfrihet förbluffar emellertid toppakademiker inom området i Europa.

– I USA är det vanligt att företag skyddar sig själva på det här sättet, men i Europa är kravet exceptionellt, säger Stefaan Callens, advokat som innehar en professur i hälsorätt vid KU Leuven i Belgien, till nederländska tidningen HLN.

Lotta Vahlne Westerhäll, erfaren forskare på juridiska institutionen vid Göteborgs universitet reagerar även hon på uppgifterna. Hon säger att hon inte hört talas om den här typen av skadeförsäkring innan, enligt Dagensarena.