Prenumerera
Prenumerera
By Hansueli Krapf This file was uploaded with Commonist. - Own work: Hansueli Krapf (User Simisa (talk · contribs)), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15174215

Polen ställer om ifrån Kolkraft till Kärnkraft

Polen gör nu ett större bidrag till miljön än den gröna rörelsen någonsin gjort. Landet byter nu ut sin kolkraft med kärnkraft och planerar att bygga 6 stora kärnkraftverk, enligt SVT. Polen är det land som släpper ut mest koldioxid i EU. 80 procent av landets energi kommer i dagsläget ifrån kolkraft och det är en stor näring. Staten kommer behöva erbjuda försörjning till alla de som blir av med sina jobb i denna omställningsprocess.

Kolkraften ska nu vara ett minne blått år 2049 med dessa 6 nya kärnkraftverk. Både USA och EU kommer bistå med ekonomi till denna omställning.

Fackföreningsrörelsen i Polen är dock mer skeptisk och bedömer att satsningen är av marginell betydelse för värdsklimatet.

– EU:s klimatpolitik har inget att göra med att rädda miljön. Det är en fix idé som går ut över Polen. Att ett avskaffande av kolhanteringen skulle leda till någon förbättring för klimatet är absurt, säger fackledaren Bogustan Zietek till SVT och påpekar att Polen står för en bråkdel av den totala kolförbrukningen i världen 6 miljarder ton. Polen står för enbart 70 miljoner av dessa, enligt The World News.