Prenumerera
Prenumerera
Av Larske - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15264199

Kvinnan som har hållit sin son isolerad i Haninge släpps på fri fot – misstankarna kvarstår men är försvagade enligt åklagaren

Under dagen har den instängda 41-åriga mannens syster blivit intervjuad av media.

”Äntligen får folk veta att jag talat sanning”, säger den instängda mannens syster till SVT. Hon menar att hon försökt larma samhället runtom utan framgång i flera omgångar under alla dessa år. Den stora frågan som kvarstår är varför skola och socialtjänst inte reagerat när en 12 åring togs hem ifrån skolan och isolerades ifrån världen.

Häromdagen rapporterade svenska medier att en kvinna anhållits för att ha hållit sin son isolerade i decennier. SVT rapporterade bland annat att mannan hittades kraftigt undernärd utan tänder i munnen med undermåligt tal. Kvinnan anhölls misstänkt för brott. Pojken i fråga ska ha tagits ur skolan innan skolplikten var över. Enligt närstående, det vill säga systern, larmades socialtjänsten som av någon anledning inte agerade.

Kommunalrådet i den berörda kommunen, Haninge, Meeri Wasberg (S) är chockad över att ingen reagerat men menar att det aldrig skulle kunna hända idag då kommunen arbetar med närvaroteam i bland annat högstadiet, enligt SVT.

Men idag släpptes den häktade mamma av åklagaren. Misstankarna kvarstår men enligt Dagens Nyheter ska de ha försvagats och anhållan har hävts. Åklagaren säger dock att mycket tyder på att mannan hållits inspärrad i lägenhet i uppemot 30 år.

…jag bedömer att kvinnan inte kan påverka utredningen på ett negativt sätt. Vi kommer nu närmast att utreda omständigheterna som ligger längre tillbaka i tiden, säger kammaråklagare Emma Olsson i ett pressmeddelande.

Just därför försöker polisen och kommun förstå hur den ens var möjligt för någonting sådant här att hända obemärkt, då pojken fortfarande gick på högstadiet och omfattades av skolplikt när modern troligtvis påbörjade hans isolation, menar Dagens Nyheter.