Prenumerera
Prenumerera

Tusentals kristna armenier är på flykt efter att Azerbajdzjan vunnit markområden – Putins trupper på plats för att bevara freden mot Erdoğans hot

Invånare ifrån utbrytarrepubliken Nogorno-Karabach har fått fred efter medlingsinsatser ifrån Ryssland för ett antal veckor sedan. Men till skillnaden ifrån freden år 1994 är det de kristna armenierna som måste avsäga sig landområden till Azererna. Invånare i regionens mer specifika området Kalabajar gör ett sista besök i sin kyrka nu när julemåladen närmar sig. För området överlämnas nu till Azerbajdzjan som ett resultat av fredsavtalet.

Vapenvilan mellan Armenien och Azerbajdzjan trädde i kraft fullt ut denna vecka och innebär att Armenien förlorar kontroll av stora delar av utbrytarregionen Nagorno Karabach. Tio tusentals kristna är nu på flykt ifrån sina hem, skriver Sveriges Radio.

– Naturligtvis är det bra att kriget är över, att inga fler människor dödas, säger Gajane Ambartsumjan. I början av oktober flydde hon sin hemstad Sjusji och befinner sig i Armeniens huvudstad Jerevan, där hon mötte Sveriges Radios korrespondent.

Armenien gick med på vapenvilan efter att den strategiska staden Sjusja fallit till Azererna. För att inte förlora hela regionen gick armenierna med på en vapenvila med en del landförluster. Vid förra kriget slut var det armenierna som tog staden som gav dem övertaget och stora områden i denna utbrytarregion, SVT

Vapenvilan reglerar i grund och botten inte självstyret som regionen har åtnjutit och sålänge denna fråga inte är löst är risken stor att nya stridigheter utbryter. Ryssland är emellertid det land som har fredsbevarande trupper i området och på sätt och vis stärker denna situation Rysslands geostrategiska position i området, bedömer SVT och BBC.

I mångt och mycket har detta varit en kraftmätning mellan Putin och Erdoğan där Erdoğans skyddsling Azerbajdzjan vunnit landområden medan Putin flyttat fram geostrategiska positioner via freden.