Prenumerera
Prenumerera
Foto: Säkerhetspolisen

Svensk teknologie doktor misstänks för spioneri åt Ryssland – åtal kommer väckas

En svensk man misstänkts för att under flera år spionerat åt Ryssland. Han ska ha sammanstrålat med rysk underrättelseofficer i Sverige och läckt information av känslig teknologisk karaktär. Officiellt var underrättelseofficeren diplomat och erhåller immunitet. Mannen i fråga är 46 år gammal och greps av säkerhetspolis på en restaurang i Stockholm, februari 2019 där han mötte upp sin ryske kontakt. Han släpptes på fri fot i mars men utredningen fortsatte och åklagaren har nu anledning att väcka åtal, enligt Dagens Industri.

Säpo har bedrivet spaning mot svensken under en längre tid. Han driver eget företag inom teknikkonsultation och har doktorerat vid en av landets prestigefyllda tekniska högskolor. Via sitt företag tjänstgjorde han inom högteknologisk svensk industri.”Han har med regelbundenhet träffat den ryske underrättelseofficeren och han har gjort det på så sätt att man har vinnlagt sig för att dölja de här mötena”, sade Daniel Stenling, enhetschef på Säpos avdelning för kontraspionage, rapporter Dagens Industri.Mannens advokat har yppandeförbud och kan inte kommentera målet till media. Den ryske diplomaten i fråga lämnade Sverige 2019.