Prenumerera
Prenumerera
© Skärmdump ifrån hemisda

Somalierna bakom Angereds Kamelcenter åtalas för bokföringsbrott och misstänkts för grova bedrägerier

Ett gäng somalier fick miljonbelopp för att starta en kamelpark som ett integrationsprojekt med början 2014. Nu åtalas de för grova bokföringsbrott och utreds för grova bedrägerier.

Angereds Kamelcenter är en ekonomisk förening som 2014 beviljades allmänna medel via arbetsförmedlingen och Göteborgs Kommun för att sätta igång en större kamelpark i Angered.

2017 hade turerna runtom projektet varit många och i april 2017 bestämmer en enig stadsdelsnämnd att samtliga pengar ska återbetalas till Göteborgs kommun. Föreningen ansåg emellertid att en del av pengar redan spenderats och att återbetalningskravet skulle sänkas. Men nämnden sade nej.

Året därpå i 21 maj försatts föreningen i konkurs vid Göteborgs tingsrätt. På skuldsidan var summan på 800 0000 kr, fördelat mellan bland annat kommun och arbetsförmedlingen, enligt GöteborgsDirekt.

Nu åtalas de inblandade i föreningen för grova bokföringsbrott. De har drivit två föreningar med omfattande intäkter men har helt saknat bokföring ifrån det år som bidragen inkommit, 2014.

– Bokföring är avgörande för att kunna följa de transaktioner som har skett i ett företag och för att bedöma den ekonomiska ställningen. Den är också ett sätt för myndigheter att kunna kontrollera företaget, till exempel hur det har deklarerat sina skatter. Det är därför allvarligt när bokföring inte har skett på ett riktigt sätt, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Totalt har föreningarna fått miljonbelopp inbetalda på sina konton och dessa pengar har försvunnit därifrån utan att någon kamelpark kommit igång. Därför pågår en förundersökning med brottsrubriceringen grovt bedrägeri. Det är troligt att männen bakom föreningarna själva tillskansat sig beloppen.

– Jag räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen senast i januari 2021. Eftersom det är en pågående förundersökning kan jag inte kommentera dessa brottsmisstankar ytterligare, säger Gustav Nyström i samma pressmedelande.