6 6.3 Protester mot kontroversiellt lagförslag i Frankrike – Säkerhetslagen förbjuder spridning av bilder på poliser i tjänst
Prenumerera
Prenumerera
By Thomas Bresson - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76466648

Protester mot kontroversiellt lagförslag i Frankrike – Säkerhetslagen förbjuder spridning av bilder på poliser i tjänst

Stora protester har synts till runtom i Frankrike idag mot ett lagförslag som anses inskränka pressfriheten för att skydda poliser som tar till övervåld. Den föreslagna säkerhetslagen kommer kriminalisera spridningen av bilder på tjänstgörande poliser. Detta begränsar medias möjligheter att granska polisens arbete och avvikelser såsom övervåld och hatiskt agerande, rapporterar SVT.

”Kameran är de obeväpnades vapen”, står det på skyltarna i Paris. Demonstrationerna har pågått ett tag men de har under lördagen växt lavinartat. Hela torget Place de la Republique i Paris har fyllts. Torget har fått sitt namn efter den franska republiken som revolutionen 1789 födde och det är ironiskt att demonstranter som står här kämpar emot en liberal fransk regering, skriver SVT.

Den nya säkerhetslagen som ovan omnämnts vann bifall i Frankrikes parlaments ena kammare, nationalförsamlingen, i förra veckan. Senaten, parlamentets andra kammare, måste emellertid godkänna lagförslaget innan det kan träda i kraft och det är den processen som demonstranterna försöka påverka, enligt Sky News.

– Det här lagförslaget syftar till att undergräva pressfriheten, friheten att informera och informeras, och friheten att uttrycka sig, påstår en av huvudmännen bakom demonstrationen till nyhetsbyrån AFP.

Detta här kommer i en tid när debatten kring polisens övervåld åter hamnat på tapeten efter att en hel del övergrepp ifrån polisen lyfts fram i sociala medier i Frankrike. Av just dessa anledningar har de i största allmänhet fredliga protesterna börjat urarta till någonting mer våldsamt under lördagen, enligt Sky News. SVT rapporterade så sent som under lördagskvällen om en händelse när en fransk musikproducent misshandlades av poliser inför kamera. Om fotografering av poliser begränsas kommer dessa typer av tjänstefel bli svårare att uppdaga och lyfta fram.