Medicinprofessor, Johnny Ludvigsson, anser att Coronaåtgärderna är överdrivna
Enligt Professor Johnny Ludvigsson behöver Sverige se till sin folkhälsa på även lång sikt när nationen informerar och agerar på coronaläget. Det uppmanar Johnny Ludvigsson, professor emeritus i pediatrik vid Linköpings universitet. Aftonbladet har intervjuat honom.
– Självklart är varje dödsfall sorgligt men jag menar att man måste sätta det i någon slags proportion, säger han till Aftonbladet.
Han menar att media inte belyst hur coronastrategin kan påverka folkhälsa på lång sikt. Tidigare i år skrev han en artikel i Läkartidningen där han kritiserar fixeringen vid antalet döda i covid och argumenterar för att den är vilseledande för allmänheten.
Nu är vi några månader fram i tiden men han står fast vid åsikten och utvecklar den.
– Jag tycker att Sverige har haft en av de mest rimliga modellerna och jag tror egentligen att det har varit ett relativt bra sätt att hantera detta på, men jag tycker också att man har blåst upp det här räknandet av antalet dödsfall alldeles för mycket, framförallt i media, säger han till Aftonbladet.
Rädslan för smittan gör att många inte vågar söka vård påstår professorn. Han menar att vissa inte vågat lämna hemmet i stor utsträckning, exempelvis vid symptom för, cancer, hjärt – och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa. Ludvigsson menar att detta kan ge effekt långt senare men borde skattas för att jämföras mot den mortalitetsstatistik som corona nu ger upphov till, skriver Aftonbladet.
”…man kan räkna med att det kommer att leda till en ökad dödlighet i andra sjukdomar, och att det då är andra, betydligt yngre personer, som drabbas” säger han dessutom till Aftonbladet.
Professorn hänvisar även till UNICEF som bedömt att nerslängning av samhällen världen över kommer leda till en ekonomisk kris likt den på 1930-talet och UNIF menar att ökad värdsfattigdomen leder till mer för tidig död, däribland på grund av brist på mat, medicin osv.
Han belyser dessutom att 1,5 miljoner människor dör av TBC varje år världen över och detta har aldrig världssamfundet reagerat starkt på, enligt Ludvigsson. Ändå får människor skuldkänslor för att ett par tusen fler kanske dött i Sverige än i våra närmaste grannländer. Dessutom bygger statistiken i Sverige på hur många som dött med covid i kroppen och egentligen inte hur många som dött av covid, vilket gör att dödsstatiken för corona kan vara överskattad. Debatten om åtgärderna drivs på av skuldkänslor menar han och detta blir problematiskt.
Johnny Ludvigsson menar därpå att dödsstatistik blir missvisande för många som dött varit gamla med en eller flera underliggande sjukdomar. Sverige har snarar haft en underdödlighet i höstas som tyder på att många som dött med covid i kroppen hade dött senare under året iallafall. Alla dödsfall är givetvis tragiska, påpekar Ludvigsson, men åtgärderna som även påverkar sjukvården och samhället, måste sättas i proportion till läget som råder som han inte.
Om Johnny Ludvigsson
Johnny Ludvigsson föddes 1943 och 1969 blev han legitimerad läkare och licentiat i medicin. Dessutom avlade han kursbetyg i sociologi och statsvetenskap på akademisk nivå.Fram till juni 2014 hade han publicerat ungefär 400 artiklar i tidningar och vetenskapliga tidskrifter såsom, Nature, Lancet, New England Journalf of Medicine, JAMA, och BJM.
Ludvigsson har bland annat mottagit NOVA Nordiska-fondens pris för diabetesforskning 1998 och Inaugural ISAPAD prize 2001.