3 3.5 FHM:s generaldirektör erkänner att coronavaccinet kan ge biverkningar – 1 av 10 har fått leverskador i förstudien
Prenumerera
Prenumerera
© Folkhälsomyndigheten

FHM:s generaldirektör erkänner att coronavaccinet kan ge biverkningar – 1 av 10 har fått leverskador i förstudien

Folkhälsomyndighetens generaldirektör förstår att många svenskar känner en skepsis inför det coronavaccin som är i görningen. Han problematiserade frågan i SVT:s agenda häromkvällen.

– Jag har full förståelse för att det fortfarande är 25 procent som känner en olust inför det här, säger Johan Carlsson under intervjun.

Enligt generaldirektör Carlsson finns det för lite kunskap om de vaccinalternativen som tas fram och detta gör att många känner rädsla för biverkningarna som vaccinet mot svininfluensen gav upphov till för 10 år sedan. Han medger att inte helt går att utesluta att liknande biverkningar kan komma ifrån nuvarande vaccin, skriver SVT.

De två läkemedel mot covid-19 som EU godkänt har biverkningar. Studier visar på att leverskador uppkommit hos 1 av 10 försökspersoner, enligt DN. Även magsår bedömds vara en biverkning. Hittills har 1 500 anmälningar inkommit till den Europeiska läkemedelsmyndigheter EMA, enligt DN.