Prenumerera
Prenumerera
© Svenska Morgonbladet

Demonstration genomfördes på Mynttorget mot coronapandemins lockdown

Vid 14 tiden igår samlades det till demonstration vid Mynttorget i Stockholm. En kall novemberdag fick deltagarna uthärda, med kyliga vindar ifrån Stockholmsström.

Mynttorget ligger placerat nedanför Lejonbacken vid Stockholms slott och där stod arrangörerna redan halvtimmen innan. Efter noggranna diskussioner med ordningsmakten kunde arrangörerna, Stockholmare för ett Suveränt Sverige, genomföra arrangemanget som planerat. Den nationalromantiske konstnären Markus Andersson var inbjuden talare. Ämnet var kritik mot den lockdown som den påstådda Corona pandemin gett upphov till i Sverige och i övriga världen. Stora protester av liknande slag har ordnats i bland annat Storbritannien, Australien och Tyskland där miljontals demonstranter samlats.

Markus Andersson beskrev i sitt demonstrationstal hur fri och rättigheter sakteligen inskränks över hela världen till följd av en ”pandemin” som har anser är kraftigt överdriven.  Hans exakta ord var ”inte mer än en vanlig influensa”. Han läser upp den svenska grundlagen och poängterar även att det krävs två riskdagen med val däremellan för att ändra på den.

– Grundlagsskyddade rättigheter avskaffas utan att ett enda skott avlossats, sade han till demonstranterna.

Demonstrationens andemening var tydlig för varenda närvarande person. Budskapet var riktat till våra politiker med skarp kritik mot den politiska diskussion som framfört viljan att skapa en särskild pandemilag inför framtiden för att snabbt möjliggöra insänkningar av medborgarnas rättigheter.

Historiker har exempelvis betraktat digerdöden och spanskasjukan som pandemier för att en rejäl procentsats av den arbetsföra befolkningen dog därav. Dagens sjukdomssituation speglar ingenting i närheten av dessa siffor. I samtal med Svenska Morgonbadet, efter demonstrationen, konstaterade Markus Andersson att pandemibegreppet nu felaktigt används vilket innebär att den frihetsinskränkande pandemilagstiftningen kommer kunna användas för att införa inskräkningar i medborgarnas demokratiska rättigheter vid vanliga säsongsinfluensor.

Torget fylldes upp av de 50-tal som fick närvara med de begränsade demonstrationsreglerna. Det syntes en och annan med AFS knappt ovan sina jackar denna kyliga novemberdag.

Stockholmsbon Lina Hultgren var en av de som trotsade

© Svenska Morgonbladet  Lina Hultman invid Mynttorget

kylan för att få närvara. Hon jobbar som chef inom servicesektorn och hade fått nys om att en demonstration med detta

budskap skulle gå av stapeln. Till oss på Svenska Morgonbladet berättar Lina att hon anser att coronapandemin kraftigt överdrivits och detta för att krafter, kantänkas kommunistiska, vill begränsa människors frihet och handlingsutrymme i demokratiska länder för att dessa krafter då ska kunna ”ta kontrollen” över våra samhällen.