Prenumerera
Prenumerera
oxhagen - kalmar - skottlossning

Skjutningarna blir fler – Polisutbildningen om grova brott på is – ”oerhört olyckligt” enligt en kriminalinspektör

315 skjutningar och 37 personer har avlidit hittills i år till följd av dessa. Men statistiken blir fort gammal. B ara igår genomfördes en sprängning i Göteborg och en skjutning i Farsta. Samtidigt löser bara polisen var 5:e mord i svenska gängmiljöer. Därför skapades en specialistutbildning för spaningsledare kring grov brottslighet i våras, enligt Svenska Dagbladet.

Men utbildningen har nu blivit lagd på is trots att den ansågs vara avgörande för att ge de nödvändiga verktygen för att lösa de mer komplexa brotten.

– Det är oerhört olyckligt nu när vi har det som värst, säger kriminalinspektör Christer Axling som är inblanda i utbildningen till Svenska Dagbladet.

Det var i maj grundutbildningen för de grova -brottsutredarna stoppades. Det samma hände den tillhörande specialistutbildningen, trots att representanter för Nationella operativa avdelningen ansåg att kunskaperna som utbildningen erbjuder var avgörande för polisens tunga arbete. Fortbildningssatsningar bli än viktigare då många polistjänstemän med mångårig kompetens år i pension. Flera utbildningar har dock avbrutits under pandemin även att det hade kunna gå att lösa, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Detta skulle gå att göra på ett coronasäkert sätt. Det bör också ställas mot att vi inte genomför någon utbildning, säger Anders Sandholm som är kriminalkommissarie på Nationella operativa avdelninge, till Svenska Dagbladet.

Han berättar för SvD att utbildningen reda lagts ner en gång förut, på grund av bristfällig styrning. Detta skedde 2016 och satsningen låg på is i 4 år. Den återupptogs nu med har nu återigen gått under.

Enligt myndigheten söks en ny kursledare och tanken är att utbildningen snart ska igång. Men ingen vågar svara på när, skriver SvD.