Prenumerera
Prenumerera
By Henning Schlottmann (User:H-stt) - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80380179

Malmö: Turkiska anti-armeniska organisationen Grå Vargarna demonstrerade i helgen

Grå Vargarna är en radikal nationalistisk organisation med turkisk härstamning som höll demonstration i Malmö i helgen. Demonstrationen hölls i stöd för Azerbajdzjan i deras våldsamma konflikter med Armenien, enligt Expressen.

– Det är ovanligt att Grå Vargarna visar upp sig så här, säger debattören Kurdo Baksi, till Expressen.

Organisationen förbjöds i Frankrike i förra veckan som respons till terrorattackerna. Men i Sverige har de fortfarande frihet att agerea. Enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin är Grå Vargarna ”synnerligen aggressiva”. Polisen i Malmö har dock tolkat det som att föreningen som sökte demonstrationstillståndet heter Enade Azerbajdzjan. Men på facebook är det Grå Vargarna som bjöd in till demonstrationen i försvar för sina ”blodsbröder i Azerbajdzjan, rapporterar Expressen.

På helgens demonstration deltog Siavosh Derakhti, social entreprenör som prisats för insatser mot antisemitism. Han har bland annat mottagit Raoul Wallenbergpriset. Demonstrationen ska i övrigt ha gått fredligt till.

Grå Vargarna är det högerextrema turkiska partiet Nationella aktionspartiets (MHP) ungdomsorganisation. Organisationen har legat bakom flera mord och terrorattacker i Europa.