Prenumerera
Prenumerera
© Norwegian Pressbild

Norwegian står utan fortsatt ekonomiskt stöd ifrån staten – konkurs går ej att utesluta

Norges regering kommer inte bevilja ytterligare statsstöd till det krisande flygbolaget Norwegian. Bolaget har drabbats hårt av coronapandemin som nu är inne på sin andra våg. Norwegian har sökt miljonbelopp i Euro som statsstöd för att klara av bolagets stora förluster och hittills har de fått stora summor beviljade, rapporterar svenska YLE.

Men Norges Näringsminister, Iselin Nybø anser att dessa pengar kan nyttjas på bättre vis under rådande omständigheter. Speciellt då det inte heller råder fri konkurrens inom flygsektorn.

– Det är ett tufft besked att få. Men vi är ansvariga för att använda offentliga finanser på ett ansvarsfullt sätt. Norwegian Air har en finansstruktur som gör det riskfyllt att stöda bolaget, sa Nybø under en presskonferens på måndagen enligt Svenska YLE.

Bolagets rörelseresultat har hamnat på minus 500 miljoner Euro under första halvan av detta år. Bolaget har 2 300 anställda och bolagsledningen utesluter inte en konkurs efter att de fått negativa besked ifrån den norska staten, enligt Svenska YLE.

Norwegians VD Jacob Schram poängterar att han i bästa fall hoppas på att bolaget kan återfå 50 – 60 % av normalförsäljning till 2021. Men utan statligt stöd så leder dessa resultat till konkurs eller tvång om kraftiga besparingar, enligt Dagens Industri.

Flygsektorn är på många sätt en temperaturmätare för hela turistsektorn som i sin tur genererar ekonomi till hotell – och restaurangnäringen. Många av dessa sektorer går på knäna och kommer göra så ett bra tag framöver.