Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 3.0

Migrationsverket flyger hit 2.500 kvotflyktingar ifrån Afrika och Mellanöstern

Migrationsverket har som ambition att flyga in 2.500 kvotflyktingar till Sverige innan årets slut. Enligt Sveriges Radio kommer detta innebära hög press på kommunerna i landet.

Sverige tar emot ca 5000 kvotflyktingar ifrån Afrika och Mellanöstern varje år. Det speciella med dessa fall är att uppehållstillstånd beviljas på plats innan de förs till Sverige. På grund av coronakrisen har inte Sverige fyllt upp sin kvot detta år och migrationsverket försöker hitta snabbläsningar direkt ifrån trejde världen innan sista december.

– Även om kommunerna signalerar till oss att de har beredskap och kapacitet så är det klart att det kommer bli en utmaning att ta emot många på kort tid, säger Roy Melchert, sektionschef på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, till Ekot.