Prenumerera
Prenumerera

BVC Ronneby: Många barn talar bara arabiska

Personalen på barnavårdscentralen i Ronneby flaggar nu för att många barn i kommunen bara talar arabiska och inte förstår det svenska språket.

Det har dessutom framkommit att vissa förskolor i kommunen enbart har arabiska barn. Sjuksköterskorna på avdelningen har i ett upprop larmat till politikerna, uppger P4 Blekinge.

– Man förstår på kroppsspråk och annat att barnen inte förstår oss, säger Christine Andersson, distriktssjuksköterska på Ronneby vårdcentral, till P4 Blekinge och påpekar det gör personalen orolig.

Sjuksköterskorna bedömer att det hela har blivit värre på bara två år. Ronnebys kommunalråd är Moderat och heter Roger Fredriksson. Densamme anser sig kunna lösa problemet via blandade skolor med elever ifrån olika bakgrunder. Mångkulturen kommer således tillta i Ronneby.

Redan under åren våren rapporterade Sveriges Radio att 6 av 9 förskolor i centrala Ronneby hade arabiska som huvudspråk. En av Rektorerna i området kommenterade situationen på det här viset.

Ibland när det uppstår konflikter så kan det bli problem, det är väl kanske en utmaning, menar rektor Monica Berggren till SR.