Prenumerera
Prenumerera
Av Poltikerveckan Almedalen - IMG_0963, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70653640 Av News Øresund - https://www.flickr.com/photos/newsoresund/34943326844/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62438203

Ebba Busch Thor säger NEJ till formellt samarbete med SD – förvägrar Jimmie Åkesson det samarbetsavtal han vill ha

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch intervjuades i Svenska Dagbladet där frågan om ett SD: samarbete återigen ställdes till henne. Jimmie Åkesson har för någon vecka sedan krävt ett skriftligt avtal inför valet för att reglera de samarbetsformer och riktlinjer som han ansåg behövde skapas för att ett konservativt block ska kunna växa fram i riksdagen och bilda en stark regering, rapporterade Svenska Morgonbladet.  

– De mer övergripande linjerna och det måste man nog vara överens om och det måste nog finna på pränt, har Jimmie Åkesson sagt i SVT:s Agenda.

Men Ebba Busch Thor avfärdar den tanken fullständigt. Hon verkar inte vara intresserad av att tydligt erbjuda väljarna ett regeringsalternativ där SD ingår. Hon markerar att hon och KD inte vill underteckna skriftliga avtal med Sverigedemokraterna inför valet.

Till Svenska Dagbladet säger Busch Thor att det enbart är med M hon vill framförhandla konkreta dokument inför valrörelsen.

– Ja, för det är med Moderaterna vi vill bilda regering. Så det är dem jag ser att man utvecklar ett sådant dokument tillsammans med, säger Busch till SvD.

Ebba Busch Thor visar återigen att hennes tidigare öppnanden för seriösa SD-samarbeten inte var äkta. Hon skulle kanske kunna samarbete med SD i vissa frågor men den krassa sanningen är att hon inte fullt ut tänker respektera att över 20 procent av befolkningen lade sin röst på det SD i förra valet och mycket tyder på att än fler kommer göra det samma vid riksdagsvalet 2022.