4 C
Stockholm
lördag, oktober 23, 2021

Bli plusmedlem

spot_img
spot_img

80 procent arbetslöshet bland somalierna i Sverige – LO-tidning erkänner

Arbetsförmedlingen har den senaste tiden kunnat erkänna att utrikesfödda i Sverige har betydligt högre arbetslöshet än inrikes födda. I den stora Filipstadsgranskningen som SVT presenterade augusti 2019, framkom det dessutom tydligt att arbetslösheten är som högst bland gruppen födda utanför Europa. I den SVT-granskningen konstaterade arbetsförmedlingen att det inte fanns jobb för utrikesfödda analfabeter.

LO-tidningen Arbetet skriver om just detta problem med särskild belysning på somalierna. Sverige har över 50 000 människor från Somalia. Enligt Arbetet har lejonpaten av dessa invandrat de senaste 15 åren. Enbart 20 % av dessa är i sysselsättning och 7 av 10 har max en enklare förgymnasial utbildning eller ingen utbildning alls. En tredjedel av somalierna har fått svenskt medborgarskap.

Denna grupp kan dessutom betraktas som väldigt kostsam för samhället då de i kombination med låg självförsörjning har kvinnor som föder ett stort antal barn samhället logiskt sett får försörjningsplikt för. Även RFSL presenterar somaliernas höga barnafödande som fakta i sin rapport Kvinnor i barnafödande åldrar och deras fruktsamhet 2017.

Liknande artiklar

- Advertisement -spot_img

Senaste nytt