Prenumerera
Prenumerera
© Privat

Hovrätten: Mildrar straffet för mordet och styckningen av Wilma 17 – anser inte att dödsorsaken helt är fastställd

Tingsrätten gav Tishko Ahmed ett livstidsstraff för mordet på sin x-flickvän Wilma Andersson, 17 år, i Uddevalla, i november 2019. Han överklagade domen och fallet togs således upp i hovrätten, skriver Aftonbladet. Hovrätten fann honom skyldig med sänkte straffet till 18 års fängelse. Domen offentliggjordes idag.

Hovrätten säger att de i stort sett gör samman bedömning av gärningsförloppet som tingsrätten men anser inte att åklagaren helt styrkt hur grovt våldet som resulterade i själva dödsfallet var. Livstidsstraff anser hovrätten enbart kan utdömas när brottets råhet överträffar brottsrekvisitet och detta anser rätten att åklagaren inte har kunnat bevisa bortom rimligt tvivel. En av anledningar till detta är att ingen rättsläkare helt kunnat fastställa dödsorsaken, skriver Svenska Dagbladet. Därmed skulle mycket av kroppens skador ha kunnat orsakats efter att Wilma var död och då är det snarare ett brott mot griftefriden det rör sig om och inte ett mord med kraftigt övervåld. Därav att hovrätten inte tilldömnde livstid som påföljd.

De allvarligaste brotten i Sverige är dessutom överlagda mord. Hovrätten anser dessutom inte att det direkt finns någonting konkret som bevisar att Tishko Ahmed haft ett planerat uppsåt bakom det som hände, rapporterar SVT.

Hovrätten vill dock påstå att det finns flera försvårande omständigheter som gör att straffet ska sättas högre än utgångspunkten om 14 år för mord. Däribland att den morddömde gett sig på Wilma som var yngre och därmed honom underlägsen. Även hanteringen av hennes kropp efter mordet är allvarlig då styckning av en död människa är ett brott mot griftefridenm enligt Aftonbladet. Ahmed anser sig dock vara helt oskyldig, även om kroppen till sin x-flickvän Wilma hittades i hans garderob.

Enligt vissa källor kan det även ha funnits ett hedersrelaterat kontrollbehov bakom mordet Wilma.