Prenumerera
Prenumerera
© Polisens förundersökningsprotokoll

Åtal för bussmordet i Kiruna – 99 knivhugg i hedersrelaterat triangeldrama

Igår väckte åklagaren åtal mot 3 afganska män för att ha knivhuggit en 20-åring man till dötts i Kiruna denna sommar. Dådet ska ha skett den 15 juli när 20-åringen befann sig på en buss i centrala delarna av staden. Enligt åklagaren, i sin gärningsbeskrivning, ska den 20 åriga mannen ha sprungit in på bussen för att söka skydd och mördades i närheten av chauffören, rapporterar TT.

Åklagare i målet är Lindha Strömberg och hon är tydlig med den hedersrelaterade motivbilden.

– Pappan upplevde att 20-åringen hade haft en relation med pappans fru. Hedersmotivet är en försvårande omständighet, säger Strömberg i ett pressmeddelande.

Brottet ska ha varit mycket grovt och överlagt och dessutom skett i en offentlig miljö. Det finns ett flertal vittnen och därmed kunde två av gärningsmännen gripas på plats och en tredje en kort tid därpå. Offret bedöms ha dödats med 99 knivhugg och åklagaren talar om ett kraftigt övervåld med hänvisning till rättsläkarutlåtandet, enligt TT. Mordet har dessutom varit överlagt då gärningsmännen ska ha väntat på den mördade mannan utifrån dennes arbete.

TT skriver dessutom att det finns en film ifrån bussen som styrker hela händelseförloppet. Utöver mordåtal kommer sönerna att åtals för övergrep i rättssak i och med at de på palats hotade närvarande vittnen att inte ringa polisen.