Prenumerera
Prenumerera
Av Carlos Delgado, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18900094

Reflektion: Frankrike överväger att upplösa muslimska föreningar – en sund politisk milstolpe och reaktion mot efterkrigstidens mångkultur

Möjligheten att upplösa muslimska föreningar har hamnat på dagordningen i den franska politiska debatten de senaste dagarna, efter mordet på den 47 åringe läraren Samuel Paty, enligt TT.

Flera personer har gripits med kopplingar till mördaren, som troligtvis haft samröre till omfattande terroristnätverk, i både Frankrike och kanhända från övriga Europa. 200 islamister har redan utvisats ifrån Frankrike i och med händelsen.

Läraren mördades för att han hållit en föreläsning om yttrandefrihet och visat karikatyrer på profeten Mohammed. Enligt källor hade han på grund av sin frispråkighet konflikter med flera muslimska föräldrar, enligt SVT. Det är troligt att dessa föräldrar lyft fram Samuel Paty som ett problem till de islamistiska nätverken.

Det pågår nu en politisk debatt om att möjliggöra upplösandet av vissa muslimska föreningar i landet, rapporterar SVT. Skulle detta gå att genomföra blir det en intressant milstolpe i arbetet mot islamism i Europa. Under hela efterkrigstider har Europeisk politik uppvisat en naiv syn kring invandrares fri – och rättigheter, en syn som mycket väl kan ha kommit till sitt slut i Frankrike.

– Polisinsatser har genomförts och fler kommer genomföras, säger inrikesminister Gérald Darmanin i Europe 1.