Prenumerera
Prenumerera
Av Translation: Andreas RibbefjordOriginal:Walden69 - Translated by Andreas Ribbefjord from Image:Az-qa-kaart-en.png, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3105394

Nya strider i Nagorno-Karabach – Erdoğan hotade om nya folkmord i somras enligt riksdagsledamot

Under natten till lördagen återupptogs stridigheterna i Nogorno-Karabach. Enligt uppgifter ska flera bostadshus ha förstörts efter att flera anfall genomförts under natten till lördagen. Attackerna kom ifrån Armenien och riktades mot den azeriska staden Gjandzja, som ett svar på Azerbadjans granatattacker på Nogorna-Karabachs huvudstad Stepanakert, skriver Dagens Industri.

12 personer ska ha dödats medan ett 40-tal är skadade på den armeniska sidan, rapporterar SVT.

För en vecka sedan hade vapenvila framförhandlats med Rysslands som medlare. Dessa uppgifter framfördes av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov den 10 oktober, enligt Dagens Nyheter. Men denna vapenvila är nu bruten.

Ryssland, Frankrike och USA har tagit sig rollen som medlande parter i den så kallade Minskgruppen som bildades vid 1994 långvariga fredsavtal mellan de nu stridande parterna. Samtidigt har Ryssland en militärpakt med Armenien medan Turkiet står bakom Azerbajdzjan anspråk på området som idag styrs av en kristen armenisk population, skriver SVT.

Senaste i onsdags sa Turkiets President Recep Erdoğan att områdena i Nogorno-Karabach åter måste under azerisk kontroll.

Frågan diskuterades i Sveriges riksdags häromdagen i en interpellation med utrikesminister Ann Linde (S). Den moderate riksdagsledamoten Arin Karapet, som själv har armenisk bakgrund, ifrågasatta utrikesministerns handlingslösa linje i frågan. Arin Karapet sa:

” Erdoğan sa själv i sommras, vi slutföra det våra förfäder inte slutförde.” Han syftar troligtvis på det turkiska folkmodert på armenier under första världskriget. Därpå frågade Arin Karpet vad utrikesministern tänkte göra för att skydda armenierna.

Arin Karapet fick ett vagt svar från utrikesministern om att hon tagit upp frågan med sin turkiske motsvarighet under en besök i Ankara härom veckan.