Prenumerera
Prenumerera
© Akadeiska sjukhuset / © Folkhälsomyndigheten

Överbelastat med Coronapatienter på Akademiska – Tegnell: ”Oroväckande”

Fredrik Sund är verksamhetschef för infektionskliniken på akademiska sjukhuset i Uppsala. I en intervju med SVT konstaterar han att läget för dem är lika illa som i våras när pandemins första våg bröt ut.

Smittspridningen ökar kraftigt i Europa och nu ökar den även i Sverige. Det gäller särskilt i Örebro, Stockholm och Uppsala. Enligt Folkhälsomyndigheten beror spridningen på de sociala kontakterna. Fredrik Sund får tydliga minnen ifrån våren och konstaterar att hans avdelning är kraftigt belastad, även åldersgrupper som inte drabbats kraftigt under förra vågen, skriver SVT.

– Jag tycker att utvecklingen är djupt oroande. Vi ser nu en situation närmast dagligen där patienter kommer in till oss och är svårt sjuka på ett sätt som vi inte har sett på flera månader, säger Fredrik Sund till SVT.

Han poängterar även att akuten fått en kraftigare belastning. Han vill inte riktigt kalla det för en andra våg för det ska mer till i hela samhället för att vi ska använda den definitionen. Men han känner att på avdelningen känns det så.

Anders Tegnell markerar, enligt Expressen, under morgonen att en ”dramatisk” ökning av nya fall sker i Europa. Om Sverige använder han ordet ”oroväckande”. Hans bedömning är att det inte komma lugna ner sig på ett bra tag. Enligt statsepidemilog Tegnell uppvisar Stockholm en något högre immunitet än andra huvudstäder i Europa.