Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18195922 / Av Inthevidual (diskussion · bidrag) - Denna fil har blivit extraherad från en annan fil: Jonas Sjöstedt 20190501.jpg, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78612343

LO-röster nej till slutbudet ifrån Näringslivet – Sjöstedt hotar med regeringskris om las-utredningen genomdrivs

LO-styrelsen valde att under seneftermiddagen säger nej till det slutbud som lagts fram i förhandlingen med arbetsgivarsidan. Något nytt huvudavtal finns således inte och stor osäkerhet råder, skriver Dagens Industri.

LO-styrelsen har enhälligt röstat nej till det las-förslag som lagts fram. Det innebär att förhandlingarna strandat igen, säger Sussana Gideonsson på en presskonferens, enligt Dagens Industri. I praktiken innebär detta att LO-styrelsen lämnar en rekommendation att rösta nej till representantskapet. Detta betyder i praktiken nej. Just den omröstningen sker i nästa vecka. Det har överlag klinga negativt ifrån olika LO-representanterna hela veckan.

”Det är ingen hemlighet att vi har varit väldigt tveksamma från början”, säger Sekos ordförande Valle Karlsson på väg in i LO-borgen på Norra Bantorget i centrala Stockholm, skriver Dagens Industri.

De stora konfliktfrågorna kretsar kring anställningsskydd och omställningsförsäkringar. Men alla förhandlingar verkar nu ha havererat och då är regeringens löfte i januariöverenskommelsen att lagstifta utifrån den las-utredningen som ligger.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt beklagar att förhandlingarna återigen strandat. Han inväntar Stefan Löfvens agerande och utifrån detta kommer Vänsterpartiet avgöra om de väcker ett missförtroendevotum mot regeringen, enligt Svenska Dagbladet. Vänsterpartiet har otaliga gånger markerat att de inte accepterar att socialdemokratin vill göra las-utredningen till lag och om så är planan ifrån regeringen kommer vänsterpartiet att försöka fälla den.