Prenumerera
Prenumerera
© SIDA

Sida delar ut över 200 miljoner kr till Sudan – via mobilöverföring

Sida är den svenska biståndsmyndigheten och den kommer nu att betala ut 218 miljoner till Sudan. Pengarna är att betraktas som ett kontantbidrag då summan ska betalas till mottagarnas mobiler. 80 % av Sudans befolkning på 41 miljoner människor kommer att påverkas.

– Det är tuffa reformer som nu måste göras för att få Sudans ekonomin på fötter igen. Det här stödet ska fungera som en slags ”krockkudde”, som ska mildra effekterna för befolkningen och se till att reformerna inte skapar social oro nu när landet äntligen är på väg mot demokrati, kommenterar myndighetens generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande. Jämtin var tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna. Transaktionerna kommer skötas i samarbete med Världsbanken som är en aktör i globalismens framväxt.

Det kommer att uppkomma fall där mobilöverföringar inte är möjliga. Då kommer världsbanken att ge afrikanerna pengarna direkt i handen. Just detta specifika biståndsprogram heter, ”Sudan family support”.

År 1965 bildades SIDA (Styrelsen för internationell utveckling, Swedish International Development Authority) för att ersätta den tidigare Nämnden för internationellt bistånd (NIB). 3 år senare hade riksdagen fastställt att 1 procent av Sveriges BNP skulle överlämnas till SIDA:s internationella verksamhet .

Enligt SCB var Sveriges BNP för år 2019 5021 miljarder kr. 1 procent av detta är över 50 miljarder som då lämnar landet mitt i denna lågkonjunktur.