Prenumerera
Prenumerera
© Faksimile

M-kopplad skoldebattör, Hamid Zafar, har uttalat sig nedsättande mot den kristna kyrkan och judar

Hamid Zafar bor i Göteborg. Han är rektor och skoldebattörer som fått förtroende att vara en oberoende expert i Moderaternas integrationskommission. Under flera års tid har han skrivit nedsättande om judar, kristna och homosexuella på nätet och i sociala medier, enligt en granskning ifrån Dagens Nyheter.

– Jag tar avstånd från alla de här åsikterna och känner skuld och skam över dem, säger han till SVT Nyheter Väst på torsdagsmorgonen.

SVT skriver att Hamid Zafar hamnade i rampljuset 2017 för att han vänt en nedåtgående spiral på en skola i Biskopsgården, Göteborg. Han var under 2019 sommarpratare/värd i Sveriges Radio och planen var att han skull få vara med och tävla i SVT:s underhållningsprogram ”På Spåret” denna höst.

Men under en pseudonym online har Hamid uttalat sig antisemitiskt och även homofobiskt, menar Dagens Nyheter. Nedlåtande kommentarer om kristna har dessutom förekommit.

Till SVT försvarar han sig med att han hade en destruktiv period i sitt liv och ser tillbaka på uttalandena med ånger. Han hänvisar till att han var ung när han gjorde inläggen. Men enligt SVT skedde detta trots allt under den tid när han varit rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tar av taktiska skäl avstånd ifrån uttalandena när media konfronterar honom under dagen, däribland journalister ifrån SVT. Men då Hamid trots allt samverkat med Moderaterna i integrationsfrågor är det underligt att dennes åsikter inte framkommit. Eller så har Moderaterna känt till Hamids hållning men inte sett det som ett problem.

Den stora frågan är om en hets mot folkgruppsutredning per omgående kommer öppnas upp emot honom, eller om polisen blundar för just detta.