Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 4.0 Wille Öhgren

Växande intern kritik mot Nyamko Sabuni inom L

I söndags höll SVT Agenda sin stora partiledardebatt i mitten av denna mandatperiod. Expressen publicerade kort därefter en tittarbedömning som Sifo står för. Jonas Sjöstedt (V) fick högst tittarbetyg och strax efter honom kommer moderatledaren Ulf Kristersson.

Sämst bland alla placerade undersökningen Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Detta var hennes 3:e stora partiledardebatt och enligt SVT höjs nu flera kritiska röster inom liberalerna. Partiet ligger långt under spärren och det tycks finnas allt flera som anser att Sabuni presterar dåligt i dessa tunga debattsammanhang. Flera framträdande partikollegor tyckte att hon skulle kunna ha presterat bättre i agendas debatt.

– Det gick väl inte så bra som jag hade önskat, säger Malin Sjöberg Högrell, länsordförande i Uppsala, till SVT Nyheter.

Nyamki Sabuni åtnjuter det sämsta stödet bland riksdagens partiledare och det kan vara en orsak till varför partiets opinionssiffror inte lyfter, rapporterar SVT.

 

– Folk är rätt besvikna. Ett av argumenten för Sabuni var att hon är en bra kommunikatör och tydlig med vad Liberalerna tycker. Det tycker vi nog inte att gårdagen var ett bra exempel på, tvärtom presterade hon under nivån som man kan kräva av en partiledare för ett parti som är i läget som vi är i, säger Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet till SVT Nyheter.

Sabuni var Sveriges integrationsminister i regeringen Reinfeldt, 2007 – 2010, och var således en del i den massinvandringspolitik som många väljare förknippar med just den regeringen. I ett läge då allt fler svenskar ställer sig kritiska till den utveckling som Sveriges migrationspolitik tagit kan detta visserligen också belasta henens politisk image.

Dessutom har hennes bro, Kitimbwa Sabuni, väckt förargelse genom sitt BLM-engagemang.