Prenumerera
Prenumerera
© Foto Damberg: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Estonia: Esterna vill ha nya dykningar – Mikael Damberg säger nej – Kasselstrand får EU-parlamentariker hota med egen estnisk utredning

Estlands regering vill så fort som möjligt ha svar på alla de frågeställningar som det nyfunna hålet i m/s Estonias skrov har givit upphov till. Sveriges utrikesminister Ann Linde har mottagit ett brev med krav ifrån den estländska regeringen om vad de anser borde ha högsta prioritet, såsom en ny utredning kring förlisningen, enligt SVT. Brevet anlända i förra verkan och är adresserat ifrån den estniska utrikesminister Urma Reinsalu. Brevet och dess innehåll är förankrat via ett kabinettsmöte i Estland, enligt Aftonbladet.

Esterna vill mena att de berörda länderna snarast möjligt går vidare med en utredning och att den svenska regeringen ska uppmanas att nominera en särskild politisk kontaktperson i ärendet. Därpå vill de att anhörigorganisationerna ska ha större delaktighet i en ny utredningsprocess än sist. Detta understryks i brevet till den svenska utrikesministern, enligt SVT. Nya dykningar föreslås genomföras med dykarrobotar, säger Esterna.

Men Sverige inrikesminister Mikael Damberg (S) bedömer att en ny dykarinsats med dykrobotar krockar med nuvarande beslut om gravfrid. Damberg menar att gravfriden vilar på tunga internationella överenskommelser, rapporterar SVT. 

”Den internationella överenskommelsen som skyddar m/s Estonia som en gravplats för de omkomna i olyckan från störande aktiviteter bör betänkas.”, skriver han som svarsbrev till Estland, ett brev som är en offentlig handling.

I förra veckan fick partiordförande för AFS, Gustav Kasselstrand, förmånen att intervjua den estniska Europaparlamentarikern Jaak Madison. Dennes partihemvist är EKRE, som är en av de estniska regeringspartierna. Madison markerar att Estland på eget bevåg kan utreda vraket om den svenska regeringen säger nej.

Madison poängterar dessutom i intervjun med Kasselstrand att den svenska regeringen eventuellt kan åtala Svenska medborgare som bryter mot dykningsförbundet, men inte estniska medborgare. Madison konstaterar även att den estniska regeringen består utav politiker som inte var aktiva inom politiken när m/s Estonia förliste 1994. De har därmed inget intresse av fortsatt mörkläggning.