Prenumerera
Prenumerera
© Volvo

Volvoanställda återgår i tjänst

AB Volvo har beslutat att avsluta permitteringarna för sina anställda. Företaget ser ökad ekonomisk aktivitet hos sina kundgrupper, säger presschef på AB Volvo Claes Eliasson till SVT. Det är därför verksamheten måste igång på helfart. Ca 20 000 anställda i Sverige berörs utav detta. Permitteringar har pågått sedan i slutet av mars när smittspridningen av covid-19 kraftigt tilltog. Avtalet mellan parterna var att de anställda skulle deltidspermitteras på 60 av arbetstiden. Tanken var initialt bara avsedd för en kort period på någon månad eller så, men i april förlängdes avtalet när en kraftig efterfrågekris befarades i hela ekonomin, skriver dessutom SVT.

– Folk har varit hemma i olika hög grad. Men de allra flesta har varit i hundra procents tjänst ett tag. Vi ser att aktivitetsnivån har gått upp bland våra kunder och då möter vi det med ökad aktivitetsnivå själva, säger han till SVT.

Att permitteringarna abrupt avslutas är inte en helt säker signal om att faran är helt över, menar presschefen. Han poängterar att särskilt lastbilsförsäljningen är starkt korrelerad med BNP:n som har drabbats kraftigt av Coronapandemin.

Enligt Dagens Industri har Volvos Umeåfabrike varit helt fri ifrån permitteringar. De tillverkar hytter och är så globalt förankrade att det hela tiden har funnits efterfrågan.