Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 2. CC BY-SA 2.0 File:Roger Penrose at Festival della Scienza Oct 29 2011.jpg Created: 29 October 2011 Location: 44° 24′ 25.91″ N, 8° 55′ 58.57″ E Ab

Sir Roger Penrose: Nobelpris i fysisk för forskning kring svarta hål

Engelsmannen Sir Roget Penrose påvisade hur svarta hål bildades. Sir Roger använde matematiken som redskap när han bevisade hur dessa fenomen kom till och därmed deras existens. Hans teoriansats byggde på antaganden från Albert Einsteins allmänna relativitetsteori, trots att Einstein själv inte trodde på de svarta hålens existens. Sir Roger är dessutom känd för att ha varit en intellektuell inspiratör och senare samarbetspartner till den nu avlidne fysikern och kosmologen Stefan Hawkin.

Penrose kommer få dela priset med Reinhard Genzel och Andrea Ghez. Dessa två upptäckte att en osynlig och tung kraft styr stjärnornas omloppsbana i mitten av vår galax, Vintergata. Denna osynliga kraft visade sig i deras forskning vara ett svart hål av oanad storlek.

– Årets pristagare har med sina upptäckter brutit ny mark i studier av kompakta och supermassiva objekt. Men dessa exotiska objekt väcker fortfarande många frågor som manar till vidare studier. Inte bara frågor om deras innersta uppbyggnad, utan även om hur vi mer exakt kan testa vår gravitationsteori under extrema förhållanden i deras omedelbara närhet, säger David Haviland, ordförande för Nobelkommittén för fysik, i ett uttalande på Nobelstiftelsens hemsida.