Prenumerera
Prenumerera
© Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet ( Löfven) © Folkhälsomyndigheten

Ökning av coronasmittan i världen- Regeringen väljer att inte lätta på publikrestriktioner – hårt slag mot evenemangssektorn

Antalet bekräftade smittfall av covid-19 ökar på bred front i hela Europa, såsom i Sverige. I övriga världen finns samma problematiska och uppåtgående trend. Folkhälsomyndigheten i Sverige berättade detta på dagens pressträff.

– Trenden med ökade antal fall fortsätter tyvärr att går uppåt, säger avdelningschefen Karin Tegmark Wisell, till SVT.

Total har 97 532 personer smittats av covid -19 i Sverige. På ett dygn har 855 nya fall inkommit, säger Folkhälsomyndigheter till SVT.  Karin Tegmark Wisell markerar att oroväckande siffor dyker upp ifrån Europa och Storbritannien där smittspridningen ökar än kraftigare än i Sverige.

– I EU/EEA och Storbritannien är stapeln oroväckande hög. Trenden med ökade antal fall fortsätter tyvärr att gå uppåt. Vi har nu 3,7 miljoner fall och 193 000 avlidna i Europa, säger hon till SVT.

Flertalet länder i Europa har återgått till strängare restriktioner.

Tung belastning för vården

Vårdens organisation och dess personal slits hårt av detta och verkar inte få något andrum i och med ytterligare smittspridning. Tidigare idag rapporterade Svenska Morgonbadet att Akademiska Sjukhuset i Uppsala tillfälligt haft ett ytterligare ett operationsstop på grund av överbelastning.

I sviterna av coronapandemin har personalen inom vården drabbats väldigt hård av en ohållbar arbetsmiljö. Enligt Expressen har bland annat utmattningssymptom samt posttraumatiskt stressyndrom ökat blad personalgrupperna. Denna utmanande situation har pågått i över 7 månader. Många anställda är slutkörda och över 4 700 har skadats på jobbet, skriver Expressen. Dessutom har många blivit sjuka när de utfört arbetsuppgifter.

– Väldigt många har blivit sjuka. Bristande utrustning är en orsak, särskilt i början. Vår städerska kom utan skyddsutrustning till en avdelning där vi vårdade smittade. Hon var livrädd, men fick utrustning av oss, säger undersköterskan Jens Odsvall på Södersjukhuset till Expressen.

Stefan Löfven: Regeringen lättar ej på restriktionerna såsom publikgränser

Statsminister sade under dagen att regeringen nu kommer backa på sin förhoppning om att lätta på vissa restriktioner, bland annat restriktionerna kring evenemangssektorn. Den ökande smittspridningen Sverige och Europa är orsaken till beslutet, skriver SVT.

– Allt fler har blivit mindre noggranna, säger statsministern till SVT.

Statsministern anser därmed att regeringen behöver markera att faran inte är över.

Stor besvikelse i evenemangssektorn

Det blev ingen höjd maxgräns till 500 vid publika evenemang. 50-personsregeln kvarstår meddelande regeringen idag på en pressträff. Det finns exempelvis stor besvikelse inom bland annat kultur´- och den publika sektorn i allmänhet, skriver SV

CC BY-SA 3.0 Johan Fredriksson                                     Verksamheten dansens hus grundades i Stockhom 1989 och själva huset invigdes 1991. Idag är verksamhetens Sverige största gästspelsscen för dans.

T.

– Jag tycker att det är jättetråkigt, givetvis respekterar vi beslutet och vi har tagit höjd för att klara verksamheten. Men det är synd, säger Johannes Öhman, teaterchef på Dansens hus i Stockholm, under en intervju med SVT. 

Hennes personalen hade hoppats på ett positivt besked ifrån Lena Hallengren (S) och Amanda Lind (MP). Drömmen var att vid 1,5 meter mellan sällskapen åtminstone kunna husera 270 i personer i vid den störst scenen i Dansens hus. Nu svävar personalen i fortsatt osäkerhet kring hur verksamheten kan fortlöpa.