Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 3.0 Hugovanmeijeren

Elbrist i Sverige hotar ekonomin

Sverige har blivit ett tillhåll för flera av världens stora Techbolag. Facebook, Google och Amazon bygger samtliga enorma serverhallar i landet.

Men häromdagen flaggades det tyvärr för ett problem som redan varit aktuellt häromåret – Elbrist. Aftonbladet skriver att vissa serverhallar kan behöva 500 MW, mer än dubbelt så mycket som hela Uppsala förbrukar.

Elbristproblemet har flaggats för under flera år och är inget nytt fenomen. För endast 3 veckor sedan larmade Region Skåne om att elbristen i Sydsverige, i kombination med de höga elpriserna, kan lamslå delar av näringsliv och kan kosta mängder med arbetstillfällen, skriver Di.se.

”Vi ser mycket allvarligt på situationen och slår därför larm. Den särskilda överenskommelse som regeringen och energiminister Anders Ygeman lovade skulle lösa det akuta hotet mot elförsörjningen i vår region är tyvärr långtifrån tillräcklig”, säger Louise Eklund, som är regionråd för Liberalerna och vice ordförande i utvecklingsnämnden i Skåne till Di.se 

Våra politiker känner till problemet och har gjort det i flera år men trots detta agerar det inte och elnotan kommer för många företag och hushåll bli extra kännbar denna vinter, mitt under brinnande coronakris.